Sedan årsskiftet drivs Ekstedts Bageri av paret Linda och Simon Ström. Med kärlek till hantverket och rena råvaror kommer de nya ägarna att föra bageriets stolta tradition vidare och samtidigt testa på nytt. Under Alingsåskalaset välkomnar de besökare att ta en fika på deras mysiga innergård.
– Vi kommer att vara redo med bullar och bakelser, säger Linda Ström.
Ekstedts Bageri är en välkänd och älskad institution i Alingsås. Det klassiska bageriet med café har funnits på Drottninggatan sedan 1886, och sedan januari drivs stället av Lina och Simon Ström. Efter några månader på Ekstedts Bageri beskriver de nya ägarna starten som intensiv.
– Det har varit mycket jobb och lite sömn, men det hade vi räknat med. Det har varit en rolig start och kunderna har varit mer öppna än vi trodde. Reaktionerna har varit positiva och det betyder mycket, säger Simon Ström.
Både Linda och Simon har en lång erfarenhet inom bageribranschen och träffades på samma jobb i Stockholm. För tio år sedan flyttade de till Alingsås där Linda började att jobba på Gerdas bageri, som hennes farbror ägde förut, medan Simon kom till bageriet på ICA Maxi.
– Sedan fick vi barn och då ville vi börja jobba tillsammans igen. På Instagram såg vi att Ekstedts letade nya ägare och i september hörde vi av oss. Vi fick en rundtur direkt, ringde banken och sedan var allt klart, säger Linda.

Linda och Simon tar emot oss i bageriet som ligger bakom caféet och innergården med tillhörande uteservering. Där bakar de allt från grunden – från nygräddat bröd, bullar och kakor till bakelser och tårtor. Det nya ägarparet menar att det är viktigt att behålla det genuina hantverket och vill föra vidare traditionen som gjort Ekstedts till ett högaktat bageri i Alingsås.
– På 90-talet blev det mycket halvfabrikat i Sverige. Vi brinner för hantverket med rena råvaror och det vill vi ta tillbaka. På Ekstedts har det alltid varit på riktigt och vi vill fortsätta på samma inslagna väg, säger Simon.

Ekstedts är måna om att bevara det klassiska sortimentet, men vill också ha friheten att testa nytt.
– Vi vill inte vara bundna till att alltid ha ett viss sortiment. Det är viktigt att kunna välja vad du vill när du vill. Att hitta ny inspiration och inte fastna i gamla rutiner och produkter. Vi gillar det småskaliga, leta råvaror och sedan skapa en produkt av det.

Under Alingsåskalaset ser de fram emot att möta fler besökare som kommer till centrum.
– Det är alltid kul när det händer något och detta är en bra möjlighet att visa upp sig. Vi vill att folk kommer hit och tar en fika hos oss. Det är inte så många som vet att vi har en stor innergård där man kan sitta och ha det mysigt. Vi kommer att vara redo med ett stort sortiment av bullar och bakelser, hälsar Linda Ström.